Adaptacije

Pred samim pričetkom adaptacije objekta se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ki vam glede na vaše zahteve in možnosti svetuje kaj in kako je najbolje narediti. Ker smo izvajali veliko adaptacij starejših in novejših objektov, smo prepričani, da vam lahko svetujemo, tako da boste z našim svetovanjem in delom zadovoljni.

Nekaj osnovnih nasvetov:

  • Stare inštalacije so pogosto vzrok požarov
  • Popravil na električnih inštalacijah NE opravljajte sami in raje pokličite usposobljenega električarja
  • Menja se lahko celotna inštalacija ali pa le del, ki je v okvari oz. je nevaren za uporabnike
  • Adaptacija se lahko opravi zaradi dotrajane električne inšalacije ali zaradi preurejanja stanovanja

Novogradnje

Za razliko od adaptacij je izvajanje elektroinštalacij v novogradnjah enostavnejše, saj obstajajo projekti po katerih se dela. Po potrebi in investitorjevi želji pa se lahko del projekta, na račun funkcionalnosti, tudi spremeni. Vendar je pri vseh spremembah potrebno upoštevati pravilnike za varno uporabo.

Nekaj osnovnih nasvetov:

  • V sobah in spalnih prostorih je priporočljiv ločeno varovanje vtičnic in razsvetljave.
  • V kuhinji morajo biti vtičnice nameščene vsaj v višini pol metra od nivoja iztoka vode in odmaknjene za pol metra vstran. Za zaščitene vtičnice (s pokrovčki ali pri napravah, stalno priključenih na omrežje) je potrebna razdalja 0,3 m.
  • Kopalnice in sanitarne prostore štejemo med prostore s povečano nevarnostjo pred naključno previsoko napetostjo dotika. Vsi porabniki morajo biti zato napajani preko FID stikal z diferenčnim tokom 0,03 A ali preko kratkostičnih zaščitnih stikal z diferenčnim tokom 0,03 A. Stikala morajo biti nameščena na zunanji strani prostorov.
  • Ob gradnji je treba načrtovati tudi nekatere dodatne elektroinštalacije, četudi jih tisti trenutek še ne nameravamo izvesti. Sama namestitev bo namreč bistveno lažja in tudi bistveno cenejša, kot, če se zanje odločimo naknadno.

Razsvetljava

Primarna naloga svetil je, da razsvetlijo prostor ali delovno površino, kadar ni zadosti naravne svetlobe. Postavitev luči mora biti izvedena na način, ki zagotavlja optimalno osvetlitev za določen namen. Osvetlitev kuhinje, kjer so pomembne delovne površine, je povsem drugačna kot osvetlitev dnevne sobe, ki je namenjena sproščanju, gledanju televizije in branju. Svetlobo pa lahko uporabljamo kot dekorativni dodatek. Razsvetljavo lahko vgradimo v/na strop, v steno,v tla...

Strelovodne inštalacije

Namen strelovoda je, da prepreči škodljive učinke udara strele na objekte, naprave in ljudi tako, da odvede elektrino v zemljo po predvidenih vodnikih. Stavbe so zaščitene s strelovodi, ki zmanjšujejo učinek strele oziroma odvedejo tok v zemljo. Strelovodne inštalacije se lahko montirajo na vse objekte in so priporočljiv ter učinkovit način zaščite pred udari strele.

Meritve električnih in strelovodnih inštalacij

Po vsaki spremembi na električni inštalacije je priporočljivo opraviti meritve, ki potrdijo varno uporabo ali pa opozorijo na nepravilnosti, ki jih je še potrebno odpraviti ali popraviti. Meritve električnih inštalacij se morajo ponovno opravljati v odvisnosti od vrste objekta.

Šibki tok

Sem spadajo inštalacije za telefonijo, televizijo, računalništvo, požarno varovanje, proti vlomno varovanje, ozvočenje, domofoni, videofoni, telekomunikacijske omare...